до окт. 2011 » БИОЛОГИЯ » 5. Микробиология и гидробиология

5. Микробиология и гидробиология

УДК 663.918.4:579

Жарикова Г.Г., Леонова И.Б., Улаханова Д.П.

МИКРОБИОЛОГИЧЕСКАЯ БЕЗОПАСНОСТЬ КОНДИТЕРСКИХ ИЗДЕЛИЙ РОССИИ

Российский экономический университет имени Г.В. Плеханова

 

This work is representing the results of microbiological research on confectionery products produced in Russia. All samples have been got in a retail network of Moscow. Researches were conducted by the methods provided by standard documents.

Keywords: confectionery products, flour confectionery goods, microorganisms, bacterium, moulds, yeasts.

Представлены результаты исследования сахаристых и мучных кондитерских изделий, выпускаемых в России. Все образцы были приобретены в розничной сети города Москвы. Исследования проводились методами, предусмотренными нормативными документами.

Ключевые слова: сахаристые кондитерские изделия, мучные кондитерские изделия, микроорганизмы, бактерии, плесневые грибы, дрожжи. 

| 3371 Просмотры

УДК: 574.64

Кулагина К.В., Каменек В.М.

МОРФО-ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ DAPHNIA MAGNA В умовах ВПЛИВУ ПЕСТИЦИДУ «АКТАРА»

Ульяновський державний університет

 

This is a study of morpho-physiological state of individuals Daphnia magna by pesticide toxicity class neonikotinoids «Aktara». It was found that small doses cause behind the growth and development of a test-object, as well as discoloration and deformation of the warhead to the V-IV generation. 

Keywords: neonikotinoids, Aktara, morphology, Daphnia magna

Робота присвячена вивченню морфо-фізіологічного стану особин Daphnia magna в умовах інтоксикації пестицидом класу неоникотіноїдов «Актара». Встановлено, що малі дози препарату викликають відставання зростання і розвитку тесту-об'єкту, а також зміну пігментації і деформації головної частини до V-IV поколінню.

Ключові слова: неоникотіноїди, Актара, морфологія, Daphnia magna.

| 2878 Просмотры

Нікітюк В. В.

ВИДОВИЙ СКЛАД І ОСОБЛИВОСТІ БІОЛОГІЇ ГІДРОБІОНТІВ РІЧКИ СЕРНА

Волинський національний університет імені Лесі Українки

 

This work investigates the establishment of species composition of hydrobionts the river Serna. On the basis of information on species composition of hydrobionts we received the data for their distribution and population.

Keywords: hydrobionts, the index dominance, the index distribution.

Дана робота досліджує встановлення видового складу гідробіонтів річки Серна. На основі відомостей щодо видового складу гідробіонтів отримали розрахунки щодо їх поширення та чисельності.

Ключові слова: гідробіонти, індекс домінування, індекс поширення.

| 3214 Просмотры

УДК: 574.64

Кулагина К.В., Каменек В.М.

Влияние малых концентраций «Фитоверма» на потенциальную продуктивность Daphnia magna

Ульяновский государственный университет 

 

This article was investigated the biological response to modelling test-object Daphnia magna S. in the vital concentration of biological insecticide of a new generation «Fitoverm », expressed in strength being reproducing and the reproducible time of embryonic development. It was found behind the growth and development, as well as changes in pigmentation of juvenile Daphnia magna.

Keywords: biological pesticides, chronic toxicity, fitoverm, Daphnia magna

В работе изучалась биологическая реакция Daphnia magna на витальные концентрации биологического инсектицида нового поколения «Фитоверм», выражающиеся в численности воспроизводимого потомства и сроках эмбрионального развития. Отмечено также отставание роста и развития, а также изменение пигментации ювенильных особей Daphnia magna.

Ключевые слова: биологические пестициды, фитоверм, хроническая токсичность, Daphnia magna

| 3315 Просмотры

УДК 663.918.4:579

Леонова И.Б., Улаханова Д.П., Жарикова Г.Г.

ИЗМЕНЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ ПРИ ХРАНЕНИИ ШОКОЛАДА И ШОКОЛАДНЫХ КОНФЕТ

Российская экономическая академия имени Г.В. Плеханова

 

This work is representing the results of microbiological research on chocolate and chocolate sweets. Regular experiments performed in 6-8 days revealed fluctuations in the quantity of microorganisms throughout the all storage period. The results of research show that a curve reflecting the number of defined microorganisms of each group has a wavy character.

Keywords: Food microbiology, chocolate, confectionery products, contamination, apoptosis, a consortium of microorganisms.

Исследовано качество по микробиологическим критериям российского  шоколада и конфет разных лет производства. Результаты исследований свидетельствуют о наличии  волнообразного характера изменения количества выявляемых микроорганизмов, в основе чего  могут лежать явления апоптоза  и  наличия консорциума микроорганизмов в кондитерских изделиях.

Ключевые слова: Пищевая микробиология, шоколад, кондитерские изделия, контаминация, апоптоз, консорциум микроорганизмов.

| 4303 Просмотры

<< Первая < Предыдущая 1 2 Следующая > Последняя >>
Страница 1 из 2


Powered by AlphaContent 4.0.15 © 2005-2017 - All rights reserved
������ �����������
pagerank checker