Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Сіренко Н.М., Мельник О.І.

інноваційне підприємництво як складова стратегії розвитку аграрного сектора економіки

Миколаївський національний аграрний університет

Вступ. Світова і вітчизняна практика переконливо доводять, що інновації є рушійною силою розвитку підприємств та основою економічного зростання як окремого підприємства, так і держави в цілому. Тому в сучасній економічній науці все більше переважають такі поняття як “інновації”, “інноваційний процес”, “інноваційна діяльність”, “інноваційний розвиток” тощо.
На сьогодні в наукових колах беззаперечним є той факт, що економічне зростання в Україні неможливе без активізації інноваційної діяльності, в тому числі в аграрному секторі економіки. Провідними країнами світу є країни з високим рівнем технологічного розвитку та наукового потенціалу не залежно від того, якими природними ресурсами вони володіють. Міжнародна практика свідчить, якщо у ВВП країни частка інноваційної продукції складає менше 20%, то національна продукція втрачає конкурентоспроможність.

Так, середньоєвропейський показник складає 25-35%. В Україні зростання ВВП на основі нових технологій дорівнює лише 0,7% [1].
Сучасний стан інноваційної активності в Україні, в тому числі в аграрному секторі економіки, більшість дослідників визначають як незадовільний або кризовий [2, 5, 11, 19]. При цьому підтримуємо думку С.Архієрева та О. Попадинець стосовно того, що економічне зростання в Україні неможливе без активізації інноваційної діяльності як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях.
Непослідовність дій у процесі реформування аграрного сектора економіки України викликала катастрофічне падіння виробництва сільськогосподарської продукції, значні втрати виробничого потенціалу, зниження рентабельності виробництва та платоспроможності сільськогосподарських підприємств.

 

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>