Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Шевчук І.Б., Васьків О.М.

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ І ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЕКОНОМІЦІ ТА УПРАВЛІННІ: МЕЗО- ТА МІКРОРІВЕНЬ
Львівська державна фінансова академія

Вступ. Тенденції розвитку сучасного інформаційного суспільства зумовлюють переорієнтацію регіонального управління та суб’єктів господарювання регіональної економіки на застосування інформаційних технологій (ІТ) у своїй діяльності. Використання ІТ значно сприяє модернізації інформаційно-телекомунікаційної системи регіону, скорочує управлінські витрати, змінює систему взаємовідносин суб'єктів регіональної економіки, розширює доступ товаровиробників та населення регіону до інформаційних джерел. Принципово змінюються можливості отримання, зберігання, поширення інформації, підвищується ефективність економічних контактів учасників регіональних ринків.
Систематизацією накопичених знань і зарубіжного досвіду в теорії та практиці застосування сучасних інформаційних технологій у різних сферах діяльності займалися такі вітчизняні та зарубіжні вчені як О. М. Томашевський, Г. Г. Цегелик, М. Б. Вітер, В. І. Дудук [8], А. В. Шевчук [15], П. С. Клімушин, О. В. Орлов, А. О. Серенок [10], О. В. Грицунов [3], М. А. Ожеван, С. Л. Гнатюк, Т. О. Ісакова, Д. В. Дубов [9] та ін. Однак, в їх наукових напрацюваннях недостатньо уваги приділено застосуванню інформаційних технологій для поглиблення регіональних досліджень, у практиці регіонального управління, територіального планування.

У загальному розумінні інформаційна технологія (ІТ) − це цілеспрямована організована сукупність інформаційних процесів з використанням засобів обчислювальної техніки, що забезпечують високу швидкість обробки даних, швидкий пошук інформації, розосередження даних, доступ до джерел інформації незалежно від місця їх розташування [7]. Відповідно до визначення, прийнятого ЮНЕСКО, ІТ − це комплекс взаємозалежних, наукових, технологічних, інженерних дисциплін, що вивчають методи ефективної організації праці людей, зайнятих обробкою й зберіганням інформації; обчислювальна техніка й методи організації й взаємодії з людьми й виробничим устаткуванням, їхні практичні додатки, а також зв'язані з усім цим соціальні, економічні й культурні проблеми. Основними рисами сучасних ІТ є комп'ютерна обробка інформації, зберігання великих обсягів інформації на машинних носіях та передача інформації на будь-які відстані в найкоротші терміни [6].

 

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>