Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

Дмитришин Л.І.

МОДЕЛЮВАННЯ МАКРОЕКОНОМІЧНИХ ТЕНДЕНЦІЙ В СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ ПІД ВПЛИВОМ ЗМІНИ ФОРМИ РОЗПОДІЛУ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ
Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника

Вступ. Проблема взаємозв’язку між розподілом доходів та економічним розвитком, справедливістю і ефективністю є фундаментальною для сучасної економічної теорії. Теорія економічного розвитку, його головні моделі викристалізовуються внаслідок широких узагальнень, що стосуються суперечливих процесів світової економічної еволюції. Базові принципи, структура, механізми економічного розвитку формулюються на основі абстрагування від конкретних шляхів економічного поступу окремих країн, статистичних даних, які характеризують економічну динаміку, економічне зростання, тощо. В теоретичних моделях розкриваються типові, спільні риси парадигмального, субстанціонального змісту, що не підлягають короткочасним кон’юнктурним коливанням і є відповідно відносно сталими протягом тривалого часу.
Нерівність доходів є однією із нагальних проблем сучасності, аргументом на користь якої є її використання як параметра економічного зростання. Визнання нерівності в розподілі доходів вимагає створення об’єктивної системи їх перерозподілу. Еволюція теоретичних поглядів щодо перерозподілу доходів вказує на те, що характер досліджуваної проблеми все ще не набув належної всебічної уваги, особливо у вимірі соціального порівняння, яке розглянуто в контексті взаємозв’язку між нерівністю доходів і економічним зростанням і полягає в тому, що корисність економічних агентів залежить не від абсолютного рівня споживання, а від того, як він співвідноситься з рівнем споживання референтної групи.