Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Снісаренко О.Б., Косенко С.В.
 
Розвиток та використання бюджетного інвестиційно-інноваційного потенціалу
Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»
 
Вступ. Основний принцип діяльності будь-якої держави зводиться до виконання покладених на неї функцій, забезпечення гарантій своїм громадянам у безпеці, роботі, суспільному захисті та інших потребах за рахунок формованих на її території фінансових ресурсів і, в першу чергу, за рахунок бюджету.
Бюджети та бюджетна система формуються у державі для виконання апаратом управління декількох необхідних країні функцій. По-перше, бюджети є інструментом фінансового забезпечення умов діяльності для самого апарату управління, оскільки кожна діяльність потребує певних витрат, і в першу чергу, в грошовому еквіваленті. По-друге, через систему бюджетів країни фінансуються ті напрями діяльності і ті сегменти економіки які є загально-значимими і окрім держави їх функціонування іншими суб’єктами економічної діяльності не забезпечується. По-третє – система бюджетів держави фінансово підтримує галузеві пріоритети соціально-економічного розвитку, забезпечує вирівнювання регіональних диспропорцій, приймає участь у вирішенні завдань міждержавних економічних відносин. По-четверте – виконує регуляторну функцію в системі «держава – освіта – наука – виробництво», підтримуючи інноваційний шлях розвитку країни.
Система бюджетів країни виконує і ще цілий ряд функцій, але у проведеному дослідженні звернемо увагу лише на те, що вона є об’єктом  складної природи, і важливо розглянути її як інструмент активного впливу на процеси розвитку економіки країни, оскільки економічна діяльність лежить в основі майже всіх соціальних норм життєзабезпечення суспільних і особистих інтересів громадян.