Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Шевченко В.М., Гуц Н.А., Підгорний А.В.

Ф.Д.ОВЧАРЕНКО: НЕПЕРЕСІЧНА ОСОБИСТІСТЬ, ВЧЕНИЙ, ТВОРЕЦЬ НОВИХ НАУКОВИХ НАПРЯМІВ

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»

 

У статті коротко описані найважливіші наукові здобутки Ф.Д.Овчаренко.

Ключові слова: гідрофільність дисперсних систем та їх електрокінетичні, оптичні властивості; радіоспектроскопічні дослідження ліофільності дисперсних систем; адсорбція на глинистих мінералах та цеолітах; кінетика катіонної полімеризації мономерів на твердій поверхні дисперсійних матеріалів; нові композиційні полімерні суспензії.

  Серед вчених, що внесли вагомий вклад у розвиток хімії на Україні, значне місце належить Федіру Даниловичу Овчаренко. З його ім’ям пов’язаний розвиток колоїдної хімії, а саме дослідження фізичної хімії дисперсних матеріалів.

Кожен науковий крок Ф.Д.Овчаренко має величезне значення у теоретичному і практичному напрямках, починаючи з першої наукової роботи, що внесла пояснення механізму утворення періодичних структур у гелях та на практиці відкрила можливість одержувати ритмічні осади у вигляді спіралей.

Серед напрямків, що привертали увагу учених, була проблема ліофільності дисперсних мінералів. Був з’ясований механізм взаємодії поверхні різних глинистих мінералів з середовищем різної полярності, кількісно визначено процеси гідрофільності глин, та кількість зв’язаної води (характеристики молекулярної природи глин). 

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>