Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

  УДК 005.915                                                                      

Гордієнко Т. М.

ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ У ЛІЗИНГОВИХ КОМПАНІЯХ УКРАЇНИ

Київський національний торговельно-економічний університет

 

Робота присвячена підходам до оцінки ефективності системи фінансового планування у лізингових компаніях. Запропоновано такі критерії оцінки якості системи фінансового планування у лізингових компаніях: відображення поставлених цілей, дотримання організаційної дисципліни та регламентів, точність, ефективність фінансових моделей, окупність.    

Ключові слова: ефективність; критерій; лізингова компанія; оцінка якості; фінансове планування.

This work is devoted to approaches to evaluating the effectiveness of the system of financial planning in leasing companies. The following criteria of quality of the system of financial planning in leasing companies were proposed: accordance with purposes; compliance with organizational discipline and regalements, accuracy, effectiveness of financial models, recoupment.

Keywords: criterion; efficiency; evaluation of quality; leasing company, financial planning.

Важливою складовою формування системи фінансового планування у лізингових компаніях є розробка механізму оцінки її ефективності. Питання щодо ефективності фінансового планування розкриваються у працях В. Г. Маргасової, А. В. Рогового [1], О. Б. Письменської [2],  В. Е. Хруцкого, Р. В. Хруцкого [3]. Для оцінки ефективності фінансового планування зазначені автори пропонують використовувати комплекс фінансових показників, адаптований до умов діяльності промислових і торговельних підприємств, що не враховує особливості діяльності лізингових компаній. До цього ж, не розроблено критерії оцінки якості самої системи фінансового планування.

Проведені дослідження дозволили виділити такі критерії ефективності системи фінансового планування у лізингових компаніях:

  1.  Відображення поставлених цілей. Для реалізації даного критерію, необхідно забезпечити кількісний вираз цілей діяльності лізингової компанії у вигляді фінансових показників для подальшого їх порівняння з результатами фінансового планування. У разі неможливості кількісного виразу цілей, рішення про ступінь їх досягнення у фінансових планах приймається за допомогою експертного методу.
  2.  Дотримання організаційної дисципліни, регламентів та правил фінансового планування. Для аналізу виконання зазначеного критерію пропонується визначити значимість та циклічність помилок і збоїв в процесі виконання регламентів фінансового планування, а також  час простоїв у випадку порушення дисципліни.
  3.  Точність планування фінансових показників. Дотримання даного критерію забезпечується шляхом моніторингу похибок,  вартісних і планових відхилень, за допомогою застосування статистичних методів аналізу.
  4.  Ефективність фінансових моделей.  Важливими аспектами аналізу фінансових планів лізингових компаній є ефективність залучення ресурсів, а саме розрахунок  відхилень вартості залучених коштів від найкращого варіанту, що має місце на ринку, розміщення вільних коштів шляхом порівняння з альтернативними варіантами з максимально можливими ставками та розрахунок показників боргового навантаження, а також коефіцієнту покриття процентів. Також актуальними для лізингової компанії є CPV-аналіз (Cast Value Profit – витрати, обсяг діяльності, прибуток), аналіз витрат на основі принципу ресурсозбереження, розрахунок маржинального прибутку, показників рентабельності активів, власного та залученого капіталу, інвестицій у лізинговий портфель, окупності операційних, адміністративних і капітальних витрат тощо.    
  5.  Окупність заходів фінансового планування.  Даний критерій передбачає, що витрати на організацію фінансового планування, а саме: на персонал, збір інформації, впровадження та обслуговування програмно-аналітичного комплексу тощо, мають співвідноситись з ефектом від таких заходів. Необхідно встановити зв'язок між плановими заходами та ефектом від їх реалізації – зростанням обсягів реалізованих послуг, рентабельності лізингового портфелю, прибутку лізингової компанії.

Варто відзначити, що розроблений комплекс критеріїв є універсальним, проте він може доповнюватися та деталізуватися в залежності від особливостей діяльності кожної конкретної лізингової компанії та проблем, що виникають в процесі фінансового планування.

Впровадження алгоритму оцінки системи фінансового планування за зазначеними критеріями дозволить підвищити якість та достовірність фінансового планування у лізингових компаніях, що у свою чергу сприятиме прийняттю виважених управлінських рішень щодо зміцнення їх фінансового стану та напрямів подальшого розвитку.

 

Література:

1. Маргасова В. Г. Оцінка ефективності фінансового планування акціонерного товариства в ринкових умовах господарювання [Текст] / В. Г. Маргасова, А. В. Роговий / / Актуальні Проблеми Економіки. – 2009. – №12 (102). – С. 93-97.

2. Письменская Е. Б. Разработка системы планирования на примере производственной компании «Диваж-столица» [Текст] / Е. Б. Письменская / / Маркетинг и маркетинговые исследования. – 2008. – №4. – С. 326-337.

 3. Хруцкий В. Е. Системы бюджетирования. Семь шагов по эффективной постановке бюджетирования [Текст] / В. Е. Хруцкий, Р. В. Хруцкий. – М. : Финансы и статистика, 2007. – 176 с. : ил. – ISBN 978-5-279-03207-5.

 

 

 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.