8. Технологии продовольственных товаров
УДК 664.854 Остриков А.Н., Желтоухова Е.Ю. Определение Теплофизических характеристик чипсов из хурмы, высушенной радиационно-конвективным способом сушки ГОУВПО «Воронежская государственная технологическая академия»
Совместный анализ теплофизических свойств хурмы позволяет использовать их в дальнейшей разработке математической модели. Ключевые слова: теплофизические свойства, коэффициент температуропроводности, коэффициент теплопроводности, массовая удельная теплоемкость, радиационно-конвективная сушка, хурма. Consolidated analysis of the thermophysical properties of the peach can be used to further develop of a mathematical model. Key words: thermophysical properties, thermal diffusivity, thermal conductivity, mass specific heat, radiation and convection drying, persimmon.
Подробнее...
УДК 663.563.9:635.21:681.542.32 Подпрятов Г.І., Гунько С.М., Бойко В.В., Булах Г.І. Підбір газових сенсорів для приладу виявлення псування бульб картоплі на ранніх стадіях Національний університет біоресурсів і природокористування України
The results of researches of determination of gas sensors for device of detected spoilage of tuber of potatoes on the early stages are presented. Ключові слова: бульби картоплі, зберігання, моніторинг газового середовища, газові cенсори.
УДК 664.8.031: 664.8.039.7: 665.82 Тринчук О.О., Гунько С.М., Тринчук С.В. СПОСІБ ПЕРЕРОБКИ КУЛЬТИВОВАНИХ ГРИБІВ ПІСЛЯ ЗБЕРІГАННЯ Київська дослідна станція промислового овочівництва Національного наукового центру «Інституту механізації і електрифікації сільського господарства»
Розроблено новий спосіб соління культивованих грибів (печериці двоспорової, гливи звичайної) з овочами (перцем солодким, морквою). Застосування даного способу сприяє покращенню якості продукції виробленої з грибів після їх зберігання впродовж 6 діб. Виявлено, що молочна кислота при проходженні процесу ферментації відбілює плодові тіла грибів, які потемніли в процесі зберігання, а використання овочів сприяє швидкому її накопиченню. Ключові слова: печериця двоспорова, глива звичайна, овочі, зберігання, ферментація, якість. A new way of salting cultivated mushrooms (Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus) with vegetables (sweet peppers, carrots) was developed . Application of this method improves the quality of products produced from mushroom after storage for 6 days. Found that lactic acid fermentation process in passing whitens fruiting bodies of mushrooms, which darkened during storage and use of vegetables contributes to its rapid accumulation. Key words: Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus, vegetables, storage, fermentation, quality.
Смертина Е.С., Федянина Л.Н., Каленик Т.К. ХЛЕБОБУЛОЧНЫЕ ИЗДЕЛИЯ С ФУНКЦИОНАЛЬНЫМИ ИНГРЕДИЕНТАМИ Дальневосточный федеральный университет, г. Владивосток
Показана возможность перспективы создания функциональных хлебобулочных изделий иммунотропного действия. Ключевые слова: здоровое питание, хлебобулочные изделия, биологически активные добавки. Possibility of prospect of creation of functional bakery products иммунотропного actions is shown. Keywords: a healthy food, bakery products, biologically active additives.
|