Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
УДК 663.81:635.13:631.526.3
Скалецька Л.Ф., Завадська О.В.
ПРИДАТНІСТЬ КОРЕНЕПЛОДІВ МОРКВИ РІЗНИХ СОРТІВ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ
Національний університет біоресурсів і природокористування України
Київ, вул. Героїв Оборони, 13, 03041
Skaletska L.F., Zavadska O.V.
SUITABILITY OF CARROT DIFFERENT VARIETIES FOR PROCESSING
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
Kyiv, Heroyiv Oborony, 13, 03041

Анатоція. Морква – одна з основних овочевих культур, коренеплоди якої зберігають протягом тривалого часу та використовують для різних видів переробки. Проведена комплексна оцінка свіжих коренеплодів моркви 7 різних сортів та гібридів за основними товарними, біохімічними та органолептичними показниками з метою підбору найпридатніших для сушіння, соління та виробництва соку. Встановлено тісний прямий кореляційний зв'язок між масою коренеплодів та їх товарністю. Виділено сорти, коренеплоди яких мають найвищу товарність, нагромаджують найбільше сухої речовини, цукрів, каротину, забезпечують найбільший вихід продукції. Доведено, що сушіння моркви є прибутковим. За комплексом досліджуваних показників виділені найпридатніші для сушіння, соління та виробництва соку сорти.

Ключові слова: морква, сорт, коренеплід, якість, біохімічні, технологічні показники, переробка, сушіння, соління, сік, економічна ефективність.

Abstract. Carrots – the main vegetable crops, roots which store for a long time and are used for various kinds of processing. An complex estimation of fresh products of 7 different varieties and hybrids of carrots for the content of the basic product, biochemical and organoleptic characteristics most suitable for drying, pickles and juice production. Establish a close direct correlation between the mass of roots and their marketability. Allocated varieties whose roots have the highest marketability, accumulate the most dry matter, sugars, carotene, provide the greatest yield. Proved that the drying of carrot is profitable. For the studied parameters selected most suitable for drying, pickles and production of juice varieties.

Key words: carrot, varieties, root, quality, biochemical, technological parameters, processing, drying, pickles, juice, economic efficiency.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>