Рейтинг пользователей: / 4
ХудшийЛучший 

Андрій Зюбровський

НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ ВЧИНЕННЯ ТА ЗАМІШУВАННЯ ТІСТА ДЛЯ ПОВСЯКДЕННОГО ХЛІБОПЕЧЕННЯ УКРАЇНЦІВ ПІВДЕННО-ЗАХІДНОГО ІСТОРИКО-ЕТНОГРАФІЧНОГО РЕГІОНУ В КІН. ХІХ – ПОЧ. ХХІ СТ.: ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ОБРЯДОВО-ЗВИЧАЄВОГО СУПРОВОДУ

 

Andriy Zyudrovskyy

THE FOLK TRADITIONS OF THE DOUGH LEAVEN AND KNEADING FOR THE EVERYDAY’S BREAD BACKING OF UKRAINIANS OF THE SOUTHERN-WESTERN ETHNOGRAPHICAL REGION IN THE END OF XIX – BEGINNING OF XXI CENTURY: TECHNOLOGY AND RITUALS

 Дана стаття присвячена аналізу та систематизації традиційних прийомів та способів вчинення та замішування тіста, призначеного для повсякденного випікання хліба, а також прикмет, приписів, заборон, звичаїв та обрядів, що супроводжують цей процес. Автор робить висновок про те, що всі вищеописані аспекти покликані забезпечити вдале сквашування та замішування тіста, ат випікання з нього, у подальшому, хліба, придатного для вживання як з реальної, так із ритуальної точки зору.

Ключові слова: закваска, дріжджі, тісто, замішувати.

This paper is devoted to the analysis and classification of the traditional ways and methods of the dough leavenation and dough kneading for the everyday’s bread backing. Also the author pays attention to the different folk signs, taboos, riots and customs connected with described processes. The author makes a conclusion that above-named aspects are called to secure the successful dough levenation and kneading, and both secure further backing of bread, suitable for consuming both in real and ritual points of view.

Key words: leaven, yeast, dough, to knead.

ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>