Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 65.012.122

Петухова К. И.

Побудова системи підтримки прийняття рішень управління суб’єктом

Киевский національный університет «Киево-Могилянська Академія»

 

В тезах буде запропонований принцип побудови системи підтримки прийняття рішень управління окремим суб’єктом 

Ключові слова: мережа, оптимізаційна модель, система прийняття рішень

This synopsis will propose principle of support entity managerial decision-making model construction.

Key words: chain, optimization model, decision-making system

На сьогоднішній день існує багато компаній, які побудовані за принципом мережі, яка об’єднує декілька суб’єктів господарської діяльності. Дуже важливою задачею для такої компанії є підтримка менеджменту кожної окремої одиниці на високому рівні. Найчастіше існує, один або декілька таких суб’єктів, які є найкращими.Якщо пободувати на основі їх діяльності систему прийняття рішень в управлінні, то буде можливо передати найкращі способи організації та контролю за роботою іншій одиниці.

Спочатку побудуємо загальну оптимізаційну модель на основі матриці затрат та ресурсів, яка введе лінійні обмеження. Якщо вважати, що є певна площина, на якій існують наші оптимальні розв’язки, то отримаємо певний функціонал. Тепер ми можемо ввести певні коефіцієнти, які зможуть накласти додаткові умови.

Для другої частини моделі ми візьмемо матрицю, яка буде описувати попит та пропозицію, з неї ми побудемо нечітку функцію, тобто функцію, яка описується нечіткими множинами.

Третя частина моделі - це загальні стратегічні плани компанії. Їх ми також введемо як функції нечітких множин - це дуже спрощує саму модель та її розв’язання, на відміну від диференціальних рівнянь та теорії керування. Також, це дасть можливість нам ввести лінгвістичні змінні та зробити модель більш гнучкою.

Тепер проведемо фаззифікацію функціонала, який ми отримали на першому кроці, -  це зменшить точність розв’язку, але гарантує його наявність у всіх випадках, заданих обмеженнями. Далі на основі експертної оцінки будуються коефіцієнти, які визначають ступінь впливу кожної з побудованих моделей на систему підтримки прийняття рішень. Ця система зможе допомогти в локальному керуванні роботою та максимально наблизити стандарт управління до найкращих одиниць компанії.

 

Литература:

  1. Акіменко В.В., Загородній Ю.В.Проектування СППР на основі нечіткої логіки. Навчально-методичний посібник. – К.: Вид-во КНУ, 2007. – 94c.
  2. Недосекин А.О. Комплексная оценка риска банкротства корпорации на основе нечетких описаний – Інтернет-ресурс : http://www.ifel.ru/br7/3.pdf
  3. Altman E.I. Financial Ratios, Discriminate Analysis and the prediction of Corporate Bankruptcy. // Journal of Finance, September, 1968, pp. 589-609.

 

 
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.