Рейтинг пользователей: / 3
ХудшийЛучший 

Косолап А. І.

НОВІ ЗАСОБИ КОМАНДНОГО РЯДКА WINDOWS 7

Дніпропетровський національний університет

 

In this paper the new command line tools operating system Windows 7.

Key words: Command line interface; operating system; OS.

В цій роботі розглянуті нові засоби командного рядка операційної системи Windows 7.

Ключові слова: Інтерфейс командного рядка; операційна система; ОС.

Знання мови командної оболонки є запорукою успішного вирішення завдань адміністрування системи. Операційна система Windows має потужну графічну оболонку, яка дозволяє використовувати стандартні програми для виконання практично всіх операцій. Однак використання командного рядка може бути досить корисним. В стандартній довідковій системі Windows XP міститься повна інформація про утиліти командного рядка, проте швидше і зручніше скористатися окремим документом «Справочник по командной строке» (команда HH NTCMDS.CHM). Спеціальний розділ описує 31 команду-утиліту, що вперше увійшли до складу операційної системи Windows XP. Розглянемо деякі з них.

Утиліта SYSTEMINFO надає детальну інформацію про конфігурацію комп’ютера і його операційну систему: ім’я ПК, тип встановленої операційної системи, її версію, кількість процесорів, їх тактову частоту та ін. Крім того, за допомогою цієї утиліти можна відстежити, скільки часу операційна система працює без перезавантаження.

За допомогою утиліти SHUTDOWN можна вимкнути або перезавантажити локальний або віддалений комп’ютер. Її параметри дозволяють задати час, через який відбудеться дія, користувач отримає повідомлення, а також пояснення причини завершення роботи.

У Windows XP з’явилася можливість завершувати завдання з командного рядка. Це можна зробити за допомогою утиліти TASKKILL. Для того щоб завершити якесь завдання, потрібно спочатку з’ясувати його номер, скориставшись утилітою TASKLIST. Звичайно, можна зупинити будь-який виконуваний додаток або процес за допомогою диспетчера завдань Windows. Проте утиліта TASKKILL не просто закриває якийсь один додаток – вона дозволяє зупинити відразу багато програм шляхом використання символів узагальнення і фільтрів.

Наприклад, команда TASKLIST /fistatus eq not responding виведе на екран список усіх додатків, які не відповідають. Щоб закрити всі додатки, які не відповідають, потрібно ввести команду TASKKILL /fistatus eq not responding. Команда TASKKILL /f /fiusername eq Guest завершить усі завдання, запущені користувачем Guest. Докладніше про можливості цієї команди розказано в її вікні довідки.

Утиліта BOOTCFG допоможе в конфігуруванні файла настройок boot.ini. Утиліта SCHTASKS дозволяє створювати розклад запуску завдань періодично або в заданий час. Команду OPENFILES використовують тоді, коли необхідно з’ясувати, хто в мережі відкрив загальнодоступний файл. Для того щоб переглянути всі відкриті в системі файли, можна скористатися командою OPENFILES /query. Вона дозволить визначити всі файли, відкриті як локально, так і віддалено, а також покаже ім’я процесу, що використовує їх. Крім того, вона допоможе закрити відкриті файли в загальнодоступній папці або відключити користувача, який переглядає їх у даний момент. Команда OPENFILES /disconnect відключає віддалених користувачів від спільних файлів на комп’ютері. Щоб докладніше дізнатися про останню функцію, необхідно ввести в командне вікно послідовність OPENFILES /disconnect /?. Для одержання довідки з використання потрібно ввести OPENFILES /?.

Незважаючи на той факт, що для ОС Windows 7 компанія Microsoft створила декілька надзвичайно потужних засобів автоматизації та скриптингу, таких, як сервер сценаріїв Microsoft Windows Script Host (WSH) та командні оболонки Windows Management Instrumentation Command-Line та Windows PowerShell, в рядових користувачів та системних адміністраторів залишалася потреба в простій, ефективній та потужній текстовій консолі, такій, як командний рядок Windows cmd.exe. Тому даний програмний засіб продовжував розвиватися.

Зокрема, у порівнянні зі списком команд cmd.exe для Windows XP, для даної ОС цей список істотно змінився – поповнився 60 новими командами (auditpol, bcdboot, bcdedit, bdehdconfig, bitsadmin, certreq, certutil, change, chglogon, chgport, chgusr, choice, clip, cmdkey, diskraid, dispdiag, forfiles, icacls, irftp, iscsicli, klist, ksetup, ktmutil, manage-bde, mklink, muiunattend, netcfg, nfsadmin, nltest, ocsetup, pkgmgr, pnpunattend, pnputil, query, quser, rdpsign, reagentc, repair-bde, robocopy, rpcinfo, rpcping, setspn, setx, showmount, sxstrace, takeown, timeout, tzutil, umount, vaultcmd, waitfor, wbadmin, wecutil, wevutil, where, whoami, winrm, winrs, winsat, wsmanhttpcinfig) та позбувся 9 команд (rsm, rexec, pentnt, ntsd, ntbackup, ipxroute, forcedos, eventtriggers, atmadm), а команди defrag та wusa доповнилися новими параметрами.

У Windows ХР завантажувальне меню зберігалося в текстовому файлі boot.ini, який можна було редагувати за допомогою Блокнота. У Windows 7, як і в Windows Vista, для зберігання завантажувального меню та інших параметрів завантаження використовується файл BCD, що знаходиться в папці Boot активного розділу. Дані в цьому файлі записані в двійковому форматі, і для його редагування потрібно використовувати спеціальні утиліти.

У Windows 7 для редагування завантажувального меню застосовується утиліта командного рядка bcdedit.exe. Щоб нею скористатися, треба запустити вікно командного рядка в режимі адміністратора. Після введення bcdedit без ключів на екран будуть виведені поточні параметри завантаження, а команда bcdedit /? дозволить отримати довідку по ключах і параметрах утиліти. Щоб побачити інформацію про використання конкретного параметра, треба ввести команду bcdedit ім'я_параметра /?. Параметри bcdedit.exe мають відносно складний синтаксис, тому застосування даної утиліти рекомендовано в першу чергу досвідченим користувачам.

Перед тим, як почнете вносити необхідні Вам зміни, створіть резервну копію завантажника. Для цього, створіть на будь-якому диску папку з назвою BCDREZ і виконайте наступну команду:

bcdedit /export X:\BCDREZ\bcd

де X - буква диска, на якому знаходиться папка BCDREZ.

Якщо Ви вирішите повернути всі зроблені Вами зміни до початкових налаштувань, то виконайте наступну команду:

bcdedit /import X:\BCDREZ\bcd

Можна додати свої шляхи в PATH з командного рядка за допомогою утиліти setx, що входить до складу Windows 7. Розглянемо приклад додавання шляху C:\myfolder в системну змінну PATH:

For /f "tokens=2*" %a in ('Reg query "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment" /v Path') Do Set "systempath=%b"

set newpath=%systempath%;C:\myfolder

setx /m path "%newpath%"

Спочатку за допомогою команди reg зчитується список шляхів із системної змінної PATH, що зберігається в реєстрі. Потім команда set задає змінну newpath з потрібним шляхом в рамках поточної сесії командного рядка, а команда setx /m робить новий шлях постійним для системної змінної.

 

Література:

1.  Уильям Р. Станек, Windows 7. Справочник администратора [Текст] / – Русская Редакция, 2010. – 720 с.

2.  Уильям Р. Станек, Командная строка Microsoft Windows. Справочник администратора  – М.: Издательско-торговый дом «Русская Редакция», 2004. – 477 с.

3.  http://www.magxak.ru/xa101/154/1.htm

4.  http://www.colorpilot.ru/command_line.html

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.