Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК:51.681.3

Заболотна А.С.

МЕТОД ТРАНСЛЯЦІЇ SDL – СПЕЦИФІКАЦІЙ ЗА ДОПОМОГОЮ МОДИФІКОВАНИХ МЕРЕЖ ПЕТРІ ВИСОКОГО РІВНЯ

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка

 

В роботі розглядаються SDL-специфікації розподілених систем з динамічним породженням та видаленням екземплярів процесів. Для них запропоновано метод трансляції в модифіковані кольорові мережі Петрі – ієрархічні часові типізовані мережі (ІЧТ-мережі), в яких використовується запропонована Мерліном концепція інтервального часу.

Ключові слова: SDL – специфікація; Мережі Петрі; ієрархічні часові типізовані мережі Петрі. 

In order to simplify simulation and verification of distributed systems, modified coloured Petri nets called hierarchical timed typed nets (HTT-nets) are introduced. The nets are extended by the priorities, Merlin's time concepts and special places representing queues of tokens. A method for translation from SDL into HTT- nets and its implementation are presented.

Keywords: SDL - specifications; Petri nets; hierarchical timed typed nets.

Робота присвячена дослідженню проблеми автоматичної побудови мережевих моделей SDL-специфікацій динамічних систем за допомогою модифікованих кольорових мереж Петрі.

Мережева модель створюється за допомогою поетапного уточнення. На першому етапі будується мережа, яка розташовується на першій сторінці, відповідає основній структурі системи і містить по одному переходу для кожного блоку. Кожний канал, пов'язаний з блоком, представляється у мережі одним або двома місцями - чергами, залежно від того, був він одно - або двонаправленим. Фішки в отриманих місцях можуть приймати значення з безлічі кольорів, які визначаються сигналами, що передаються по відповідних каналах. Спочатку всі місця, породжені за описами каналів, мають нульову розмітку. З'єднання переходів та місць здійснюється дугами, напрямок яких співпадає з напрямом передачі повідомлень.

На другому етапі здійснюється трансляція блоку, яка відбувається таким же чином, що і трансляція всієї системи в цілому. Переходи, побудовані на першому етапі, замінюються підмережами, які відповідають розбиттю блоку і розташовуються на пов'язаній з цим переходом підсторінці. При трансляції блоку, що складається з підблоків і внутрішніх каналів, кожному підблоку в підмережі відповідає один перехід, кожному внутрішньому каналу - одне або два місця-черги, залежно від того, одно- чи двонаправлений канал. Кожному екземпляру процесу відповідає один перехід, кожному маршруту - одне або два місця-черги, залежно від того, який маршрут - одно- або двонаправлений.

У результаті роботи алгоритму створюється така мережева модель, в якій в кожному місці буде містити не більше однієї фішки, що моделює деякий екземпляр процесу. Це факт дозволяє істотно підвищити ефективність моделювання, тому що істотно зменшує перебір варіантів зв'язування змінних.

 

Література:

  1. Specification and Description Language (SDL). Recommendation Z.100. — ITU-T, 2000.
  2. Карабегов А.В., Тер-Микаэлян Т.М. Введение в язык SDL. М.: Радио и связь, 1993.
  3. Jensen K. Colored Petri Nets: Basic Concepts, Analysis Methods and Practical Use. Springer -Verlag, 1997. Vol.1-3.

 

 

 
Секции-декабрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.