УДК 619:616.98:579.842
Тімченко О.В.
Ізоляція сальмонел з риби та рибних напівфабрикатів морожених
Полтавська державна аграрна академія,
Полтава, Сковороди, 1/3
UDC 619:616.98:579.842
Timchenko O.V.
An isolation of salmonella from fish and frozen fish ready-to-cook foods
State agrarian academy of Poltava,
Poltava, Skovoroda, 1/3
В цьому докладі розглядаємо результати бактеріологічного дослідження риби та рибних напівфабрикатів морожених, щодо ізоляції з них сальмонел, а також встановлення їх серологічного варіанту. Встановили, що частіше висіваються сальмонел групи D1 (50 %) - Salmonlla еnteritidis В, Salmonella dublin та групи В (25 %) - Salmonella paratyphi B, Salmonella derby, а також зустрічаються рідкісні групи (25%) Н, R.
Ключові слова: сальмонела, рідкісні групи, серологічні групи, серологічні варіанти, поживне середовище, культивування, сальмонельозні сироватки.
In this application examine the results of bacteriologic examination of fish and frozen fish, ready-to-cook foods with the aim selection, of salmonella and establishment of theirs serovariant. It was set that distinguished salmonella more often in groups D1 (50 %) - Salmonella еnteritidis В, Salmonella dublin and in groups В (25 %) - Salmonella paratyphi B, Salmonella derby and also there are rare groups (25%) H, R .
Key words : salmonella, rare groups, isolation, nourishing environment, cultivation, serums of salmonella