Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

УДК 663.563.9:635.21:681.542.32

Подпрятов Г.І., Гунько С.М., Бойко В.В., Булах Г.І.

Підбір газових сенсорів для приладу виявлення псування бульб картоплі на ранніх стадіях

Національний університет біоресурсів і природокористування України

 

The results of researches of determination of gas sensors for device of detected spoilage of tuber of potatoes on the early stages are presented.

Ключові слова: бульби картоплі, зберігання, моніторинг газового середовища, газові cенсори.

Основні втрати картоплі при зберіганні виникають за ра­ху­нок ураження бульб різного роду гнилісними бактеріями [1]. Про­цес їх життє­ді­яль­ності суп­ро­воджується виділенням багатьох летких органічних сполук, реєстрація, яких мо­же виступати в якості індикатора гниття [2]. Сучасні напів­про­від­никові га­зові сенсори мають високу чутливість до легких органічних сполук, тривалий тер­мін експлуатації та низь­ку ціну. Освоєння масового виробництва таких сен­сорів спричинило їхню широку доступність та сприяло зниженню вартості. В ос­танні роки в розвинених країнах (Велика Британія, Канада, США) почались роз­робки технічних засобів контролю газового середовища в сховищах, що ви­ко­ристовують сучасні газові сенсори [3-4]. Широке застосування таких не­дорогих приладів обіцяє значний економічний ефект.

Для оптимального вибору типу газового сенсору для зазначених цілей, пот­рібен аналіз характеристик типів сенсорів, які на цей час доступні до мА­со­во­го використання, мають велику чутливість до летких органічних сполук, спро­можні довгий час працювати в стані безперервного ввімкнення, мають ви­со­ку стабільність параметрів, надійність та невелику вартість. В якості типових умов експлуатації для них слід розглядати умови овочесховища, який пот­ре­бують додаткових вимірювань.

Дослідження щодо створення експериментального зразка приладу для ви-

явлення псування бульб картоплі на ранніх стадіях із використанням сучасних газових сенсорів було роз­почато в Національному університеті біоресурсів і природокористування Ук­­раїни зусиллями двох кафедр – технічної фізики та технології зберігання, пере­робки та стандартизації продукції рослинництва.

Результатом цієї роботи стали порівняльні дослідження чутливості сенсорів TGS800 (Японія), TGS822 (Японія), TGS2620 (Японія), MQ138 (Китай), MQ303A (Китай) до найбільш інтенсивних летких органічних сполук-мар­керів гниття картоплі (етанол, метанол, бензол), за результатами котрих виз­на­чений найбільш перспективний сенсор TGS822 для подальшого вико­рис­тання в  експериментальному зразку приладу для виявлення початку процесів гниття бульб картоплі в овочесховищах. Під вибраний сенсор TGS822 та його аналоги засобами сучасних комп’ютерних систем проектування електронних схем (Protel 99SE) був розроблений та виготовлений експериментальний зразок приладу для виявлення початку гниття з метою подальшого дослідження придатності його до роботи в реальних умовах овочесховища. 

 

Література:

1. Varns, J.L., L.A. Schaper and D.A. Preston. 1985. Potatoes losses during the first three months of storage for processing. American Potato Journal 62(2): 91-99.

2.  Waterer DR, Pritchard MK, 1984. Monitoring of летки сполуки: a technique for detection of soft rot (Erwinia carotovora) in potato tubers. Canadian Journal of Plant Pathology 6, 165.

3. P. Hauptmann, Sensors-Principles and Applications (Carl Hanser Verlag & Prentice Hall), 1993, 115-153.

4. J. W. Gardner, Microsensors-Principles and Applications (John Wiley & Sons), 1994, 224-246.

 

 
Секции-октябрь 2011
КОНФЕРЕНЦИЯ:
  • "Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития.'2011"
  • Дата: Октябрь 2011 года
  • Проведение: www.sworld.com.ua
  • Рабочие языки: Украинский, Русский, Английский.
  • Председатель: Доктор технических наук, проф.Шибаев А.Г.
  • Тех.менеджмент: к.т.н. Куприенко С.В., Федорова А.Д.

ОПУБЛИКОВАНО В:
  • Сборник научных трудов SWorld по материалам международной научно-практической конференции.