УДК 663.563.9:635.21:681.542.32
Подпрятов Г.І., Гунько С.М., Бойко В.В., Булах Г.І.
Підбір газових сенсорів для приладу виявлення псування бульб картоплі на ранніх стадіях
Національний університет біоресурсів і природокористування України
The results of researches of determination of gas sensors for device of detected spoilage of tuber of potatoes on the early stages are presented.
Ключові слова: бульби картоплі, зберігання, моніторинг газового середовища, газові cенсори.
Основні втрати картоплі при зберіганні виникають за рахунок ураження бульб різного роду гнилісними бактеріями [1]. Процес їх життєдіяльності супроводжується виділенням багатьох летких органічних сполук, реєстрація, яких може виступати в якості індикатора гниття [2]. Сучасні напівпровідникові газові сенсори мають високу чутливість до легких органічних сполук, тривалий термін експлуатації та низьку ціну. Освоєння масового виробництва таких сенсорів спричинило їхню широку доступність та сприяло зниженню вартості. В останні роки в розвинених країнах (Велика Британія, Канада, США) почались розробки технічних засобів контролю газового середовища в сховищах, що використовують сучасні газові сенсори [3-4]. Широке застосування таких недорогих приладів обіцяє значний економічний ефект.
Для оптимального вибору типу газового сенсору для зазначених цілей, потрібен аналіз характеристик типів сенсорів, які на цей час доступні до мАсового використання, мають велику чутливість до летких органічних сполук, спроможні довгий час працювати в стані безперервного ввімкнення, мають високу стабільність параметрів, надійність та невелику вартість. В якості типових умов експлуатації для них слід розглядати умови овочесховища, який потребують додаткових вимірювань.
Дослідження щодо створення експериментального зразка приладу для ви-
явлення псування бульб картоплі на ранніх стадіях із використанням сучасних газових сенсорів було розпочато в Національному університеті біоресурсів і природокористування України зусиллями двох кафедр – технічної фізики та технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва.
Результатом цієї роботи стали порівняльні дослідження чутливості сенсорів TGS800 (Японія), TGS822 (Японія), TGS2620 (Японія), MQ138 (Китай), MQ303A (Китай) до найбільш інтенсивних летких органічних сполук-маркерів гниття картоплі (етанол, метанол, бензол), за результатами котрих визначений найбільш перспективний сенсор TGS822 для подальшого використання в експериментальному зразку приладу для виявлення початку процесів гниття бульб картоплі в овочесховищах. Під вибраний сенсор TGS822 та його аналоги засобами сучасних комп’ютерних систем проектування електронних схем (Protel 99SE) був розроблений та виготовлений експериментальний зразок приладу для виявлення початку гниття з метою подальшого дослідження придатності його до роботи в реальних умовах овочесховища.
Література:
1. Varns, J.L., L.A. Schaper and D.A. Preston. 1985. Potatoes losses during the first three months of storage for processing. American Potato Journal 62(2): 91-99.
2. Waterer DR, Pritchard MK, 1984. Monitoring of летки сполуки: a technique for detection of soft rot (Erwinia carotovora) in potato tubers. Canadian Journal of Plant Pathology 6, 165.
3. P. Hauptmann, Sensors-Principles and Applications (Carl Hanser Verlag & Prentice Hall), 1993, 115-153.
4. J. W. Gardner, Microsensors-Principles and Applications (John Wiley & Sons), 1994, 224-246.