Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 

УДК 005.32:331.101.3.

Тимошенко Д. В.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ПРАЦЯ: ОСОБЛИВОСТІ ТА АКТУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ З УПРАВЛІННЯ МОТИВАЦІЄЮ

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

 

В статті запропоновано погляд на мотивацію персоналу підприємств, що дає змогу провести оцінку особливостей формування нових соціальних цінностей і мотиваційних орієнтирів економіки знань, які видозмінюють поведінку сучасних працівників.

Ключові слова: мотивація, інтелект, інтелектуальна праця, інтелектуальний ресурс, інтелектуальний продукт, інтелектуальний потенціал, економіка знань, людський ресурс.

Постановка проблеми у загальному вигляді та її зв'язок із важливими науковими та практичними завданнями. З початку нового тисячоліття світові економічні процеси дедалі частіше розглядаються не стільки через призму «економіки інтелекту», скільки «економіки стресу» [1]. Остання характеризується не лише затяжною фінансовою кризою, але й чисельними конфліктами, твітерними революціями, а також аваріями техногенного характеру [2, с. 79]. Такий стан речей показує, що дуальність технократичного суспільства полягає не лише у владі технократів над технікою, а й навпаки – владі техносфери над суспільством. Надзвичайна мінливість та динамічність багатьох соціально-економічних процесів проголошеної сьогодні економіки знань практично не залишає іншого виходу, як створення нових мотиваційних орієнтирів для українських працівників та їх керівників, адже система мотивів, дій та орієнтацій представників сучасного інтелектуалізованого і демократизованого суспільства побудована іншим чином, аніж у представників суспільства індустріального.


ЧИТАТЬ ВЕСЬ ТЕКСТ >>>